Hundemad – fakta, fiktion og alt derimellem

Blog

Valg af det bedste hundefoder

Gennemse enhver købmand eller dyrefoderbutik for at købe hundemad, og du er enig i, at det er en udmattende opgave at prøve at beslutte, hvad der er bedst for din hund. Når du scanner hylderne med tilgængelige produkter, bliver du bombarderet af fødevarer, der fremhæver forskellige sundhedsmæssige fordele samt et stort udvalg af priser. Kæledyrsfoderindustrien er en industri med mange milliarder dollars, og kæledyrsfoderproducenter markedsfører ivrigt for hver dollar. Ikke kun markedsfører de os ihjel, men udvikler også nye produkter, som vi kan lægge foran os. Disse produkter omfatter “tørre”, “dåse”, “semi-fugtige” og sundhedsmålrettede produkter såsom “senior”, “premium” og “gourmet.

Så hvilket foder er bedst for din hund? At finde ud af det kræver tid og forskning. Sandheden er, at det bedste hundefoder er det, der opfylder din hunds ernæringsmæssige krav, som varierer baseret på hundens alder, race, kropsvægt, genetik og mængden af aktivitet… og en, der passer inden for dit budget. Det er bestemt værd at konsultere en dyrlæge for at få den bedste rådgivning og ernæringsplan til din hund. Men for dem af jer, der ønsker at tage sagen i egen hånd, vil du nedenfor finde de vigtigste ting, du skal vide.

Etiketter til hundefoder

Susan Powter kommer til at tænke på, når hun tænker på fødevareetiketter. Husker du denne ikoniske infomercial-stjerne med den opfundne sætning “Stop the Insanity”? Hendes evangelium om ernæring og vigtigheden af at studere ingredienserne på siden af emballagen for at skelne mellem de forskellige elementer og hvordan hver spiller sin rolle i den overordnede ernæring, var nyt på det tidspunkt. Det ser ud til, at dette var begyndelsen på massebevægelsen til bedre ernæring, etiketlæsning og mere omhyggelig valg af produkter.

Med alle de seneste tilbagekaldelser af dyrefoder har millioner af hundeejere udvidet denne undersøgelse til at vælge et hundefoder. Men vi kan ikke trække fra Susan Powter-evangeliet for dette, fordi hundefoder fremstilles under en række forskellige standarder og regler, fremsat af AAFCO (The Association of American Feed Control Officials). Der er særlige mærkningskrav, som kræver, at alle hundefoder skal have visse oplysninger på etiketten. Så for at vi alle kan træffe et ordentligt valg for vores hunde, skal vi vide, hvordan vi læser og forstår hundefodermærket.

AAFCO udgiver en officiel publikation på årsbasis, der beskriver særlige krav til hundefoder. Blandt alle de forskellige krav anmoder de alle hundefoderproducenter om at overholde etiketreglerne og skal medtage følgende på pakken:

  • produktnavn
  • Garanteret analyze
  • Ernæringsmæssig tilstrækkelighedserklæring
  • Fodervejledning

Navnespillet

Når du handler hundefoder, hvad er det første du ser på? Produktnavnet, selvfølgelig. Vi har alle gået ned ad kæledyrsfodergangen og set produktnavnene springe ud, mens vi … ringer til os. Vist med fed skrift og smarte skrifttyper såsom beskrivelser som “Med kylling”, “Alle livsstadier”, “Duck Entree”, “95 % oksekød”, “Naturlig hundefoder”. Men hvad betyder disse beskrivelser egentlig? Er det bare fancy marketing? AAFCO har opstillet regler, der dikterer, hvordan ingredienser kan bruges i et produktnavn.

Husk dette, da jeg også har bemærket dette, at mængden af protein og andre næringsstoffer, der er angivet på etiketterne, ser ud til at være mindre for dåse i forhold til tør, men udseendet bedrager. Grunden? Forskelle i fugtindhold. Hundemad på dåse består i gennemsnit af 75 % vand, mens tørfoder til hunde indeholder omkring 10 %. Så for at foretage en sand sammenligning af næringsstofniveauerne, er vi nødt til at sætte begge typer på samme spilleplads. For at gøre dette vil vi konvertere begge produkter til tørstof.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *